Att shoppa är mer än att klicka hem en vara.

Bra kommentar från taxichauffören Ako i DN idag apropå att tekniken kan komma att göra chaufförer onödiga inom kort.

”Många personer åker taxi för att de tycker det är viktigt att träffa nya personer och att prata”

Att handla, shoppa och köpa tjänster är inte alltid rationellt. Taxichauffören Ako pratar om taxibranschen men i grunden gäller samma sak för all handel.

Att förflytta sig är bara en del av att åka taxi. Viktig trigger och motiv är social kontakt. Vi vill helt enkelt träffa andra, snacka lite och känna att vi inte är ensamma. Det är en del av att åka taxi.

När man läser media får man en känsla av att ehandel snart konkurrerat ut vanlig handel och att butikslokalerna i bästa fall blivit caféer, lekland eller spelhallar.

Som nybliven butiksentreprenör tror man dock på det fysiska mötet i butik.

”Många personer shoppar för att de tycker det är viktigt att träffa nya personer och att prata”

Relationer och fysiska möten är grundläggande mänskliga behov.

Digitala möten är inte riktigt samma sak, man får inte samma känsla av: -teater som av film, -en riktig biltävling som av ett TV-spel eller -en fika på cafe som av en chat på datorn.

Det fysiska ger en starkare upplevelse som har en direkt koppling till våra sanna drivkrafter.

Det var länge sedan vi shoppade och handlade för att vi genuint behöver det vi köper. Tröjan, skorna, hörlurarna etc. är också inhandlade för att det är avkopplande, ger små kickar och en liten social stund med en vänlig butik.

Forskarnas framtid är rationell och ofta lite kall. 136.000 taxi i Stockholm kan bli 9.700 säger forskarna i Dagens DN-artikel. Det fixar AI och om det är fyra platser i varje bil kan alla resor optimeras.

Men när människor drömmer om sin framtid är den full av relationer, möten och upplevelser. Kanske optimerar man sin reskostnad med tre andra kors och tvärs genom Stockholm. Eller också betalar man för en egen taxi med en trevlig chaufför, för det lär det väl finnas i den nya gigekonomin.

Förvisso gillar vi enkelhet och vill hitta genvägar. Men att handla i butik är mycket mer än att clicka hem en vara. Det är trevligt att upptäcka, handla, se vad andra gör, få omedelbar belöning och småprata lite med mänskliga expediter. Vår verklighet är bäst i fysisk version.

Den som inte håller med uppmanar jag att ringa en telekomoperatörs chatrobot eller att köpa en kopp kaffe i en automat i stället för hos espressostället.

PS

En butikskedja som satsar på fysisk närvaro med bra service är Mobello som finns i Stockholms stora gallerior. De har 80% återkommande kunder som kommer tillbaka både för bra service och att personalen är trevlig.

I bland kommer kunderna in för att prata lite, ibland för att handla ett mobilskal och ibland få hjälp med att fixa sin mobil. Att vi har så många stamkunder är vår främsta konkurrenskraft, säger Jens Holmlund, COO på Mobello.

Om du vill kan du också besöka Mobello.se för att köpa mobilskal, kablar eller andra accessoarer.